23948sdkhjf

Coop sparer tid og penge med ny teknologi

Håndteringen af frugt og grønt er en stor udfordring i den danske dagligvarehandel. På den ene side vil man gerne undgå at varerne bliver for gamle og kunderne ikke vil købe dem, for det koster både i kroner og ører og i forhold til klimaregnskabet.

På samme tid kræver det et stort stykke manuelt arbejde, at man hver morgen og aften skal pakke store dele af varerne ind og ud af kølerum.

En mulig løsning på det problem bliver for tiden testet i en række af Coops butikker landet over.

Løsningen kommer fra virksomheden Airius, som laver deres såkaldte PureAir-blæsere.

Bremser skimmelsvamp, bakterier og vira

I grove træk går teknologien ud på, at blæserne fra Airius kombinerer ultraviolet lys, der desinficerer luft og overflader, med cirkulation af luften i frugt og grønt-afdelingerne.

På den måde bliver - ifølge Airius selv - 99,9 procent af bakterier, vira og skimmelsvamp dræbt, og det mindsker behovet for, at varerne skal på køl natten over.

Blandt andet har Kvickly i Helsinge fået blæserne installeret i deres forretninger.

- Frugt og grønt holder sig meget bedre, så nu slipper vi for at køre varerne på køl om aftenen og hente dem ind igen om morgenen. Nu kører vi kun radiser og peberfrugter på køl om aftenen. Dermed sparer vi 1-2 timer om dagen til håndteringen, og den mindre håndtering er også med til at forlænge holdbarheden. Alternativet er en total nedkøling af frugt- og grøntafdelingen, og det er en langt dyrere løsning, der også ville øge driftsomkostningerne, siger John Byrian, der er butikschef for Kvickly i Helsinge.

Udover frugt og grønt-afdelingerne kan blæserne også bruges i andre dele af butikkerne. Blandt andet på lagre, hvor der håndteres returflasker.

- Vi havde problemer med skimmelsvamp og dårlig lugt i kælder og kontor og i flaskeafdelingen. Skimmelsvampen er væk og lugtegenerne er minimeret markant, siger Yogi Kapuluru, der butikschef hos Fakta i Rødovre.

Sparer på energiomkostninger

En anden løsning, som John Byrian også nævner, er at have koldere temperaturer i afdelingen. Men udover at det ikke er rart for kunderne og er dyrt, så er det heller ikke godt for klimaet.

Med Airius-blæseren vil man have mindre behov for at køle ned, og på samme tid vil den bedre cirkulation gøre, at behovet for at indtage frisk luft reduceres med 75 procent. Det vil ifølge salgschef hos Airius, Claus Wendelbo, samlet kunne betyde en reduktion af energiforbruget på 40 procent.

- I mange lokaler er der højt til loftet, og luften er stillestående. Det bevirker, at den varme luft samles under loftet. Med blæserne skabes der cirkulation, og det er med til at reducere energiomkostningerne, siger Claus Wendelboe.

Udover Kvickly i Helsinge og Fakta i Rødovre er blæserne også ved at blive testet i flere SuperBrugsen- og Irma-butikker.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.203